Een goede rijschool vinden

Je ziet het heel regelmatig: jongeren achter het stuur van een lesauto. Logisch ook wel natuurlijk. De doelgroep die rijlessen neemt is meestal tussen de 18 – 25, enkele uitschieters daargelaten. Autorijden is natuurlijk ook heel erg leuk. Wanneer je al wat langer je rijbewijs hebt, begint het op een bepaald moment gewoon te worden.

Maar vrijwel iedereen die net zijn rijbewijs heeft, vindt het heerlijk om een stuk te rijden. Sta je dagelijks in de file van en naar je werk, dan is het misschien wat minder leuk geworden. Toch ervaren veel mensen nog steeds plezier aan een mooie rit. Als jij nog jong bent en wilt gaan starten met de rijlessen, wil ik je in dit artikel een aantal tips meegeven. Zo weet je zeker dat je een goede rijschool zult vinden en zo snel mogelijk dat rijbewijs in je portemonnee kunt stoppen. Want laten we eerlijk zijn, daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Hoeveel kost een rijbewijs eigenlijk?

Vrijschooloordat ik je een aantal tips ga geven, wil ik het eerst eens met je hebben over de kosten voor een rijbewijs. Waar moet je rekening mee houden? Dat is natuurlijk de grote vraag! Jongeren hebben over het algemeen niet een heel groot budget. De kosten kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. De meeste rijscholen rekenen namelijk per lesuur af. De type auto waar je de lessen in neemt spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook de regio waar je bent.

Meer concurrentie (dus meer rijscholen in de buurt) zorgt doorgaans voor wat lagere prijzen. Gemiddeld kun je zeggen dat rijlessen tussen de €30 – €60 per uur kosten. Dat is natuurlijk een flinke bandbreedte, maar zo heb je in ieder geval een idee. Wanneer je ervoor kiest om losse rijlessen af te nemen bij de rijschool, betaal je doorgaans meer per uur dan wanneer je een pakket neemt. Bij een pakket moet het bedrag in 1 keer voldaan worden en niet iedereen heeft dit geld direct beschikbaar.

Een gemiddelde leerling zal zo’n 25 rijlessen nodig hebben en rijscholen hebben hier een pakket voor, je koopt dan van te voren in waardoor je voordeliger uit bent. Mocht blijken dat de 25 lessen nog niet voldoende zijn, kun je dit aanvullen met extra losse rijlessen. Doordat de autorijlessen leeftijd recentelijk een stuk lager is geworden, nu vanaf 16,5 kun je al sneller starten met autorijlessen te volgen. Veel rijscholen hebben het dan ook een stuk drukker gekregen, simpelweg omdat hun markt groter is geworden.

Welke rijschool moet je nu hebben

Wil je gaan starten met rijlessen te volgen bij jou in de buurt? Dan heb je waarschijnlijk keuze genoeg! Zeker als je in een grotere stad woont, zijn we waarschijnlijk honderden rijscholen waar je terecht kunt. Maar waar moet je nu eigenlijk beginnen? De eerste stap is bijvoorbeeld om eens rond te vragen bij je vrienden, familie en kennissen. Zo krijg je waarschijnlijk al een paar goede adviezen. Er is altijd wel iemand die bij een goede rijschool lessen heeft gevolgd.

Alhoewel dit een goed begin is, moet je er wel rekening mee houden dat de instructeur eigenlijk het belangrijkste is. De klik die je met die persoon hebt, zorgt ervoor dat je snel of langzaam je rijbewijs behaald. Daarom is de beste tip om gewoon eens even kennis te maken met die persoon en zijn/haar rijschool. Dit kun je het beste doen door een proefles in te plannen. Veel rijscholen bieden dit kosteloos aan om gewoon even kennis te maken. Voor hen is het een goede manier om nieuwe leerlingen te krijgen, als je eenmaal een goed gevoel hebt bij een rijschool is de kans groot dat je betalende klant zal worden.

Vroeg starten met leren

Iedereen snapt wel dat je eerst rijlessen moet volgen voordat je kunt afrijden bij het CBR. Het is gewoon heel logisch. Wat veel leerlingen vergeten is om op tijd te starten met het leren voor het theorie examen. Als je dit namelijk niet in je bezit hebt, kun je simpelweg niet afrijden. Als je pas heel erg laat begint met het leren, is de kans groot dat je vertraging oploopt en dus veel langer doet over het rijbewijs terwijl je wel veel praktijkervaring hebt. Zonde natuurlijk.

Start daarom direct met leren voor het theorie en zorg dat je dit zo snel mogelijk in je bezit hebt. Je instructeur zal je hier waarschijnlijk ook wel voor achter de broek aanzitten. Misschien vindt je het gezeur, maar hij doet dit niet voor niets. Je hoeft tegenwoordig overigens niet meer ‘de boeken in’ om te leren, je kunt gemakkelijk online theorie leren en oefenexamens doen. Het komt niet aanwaaien, dus je zult er wel wat voor moeten doen! Het komt nog wel eens voor dat je de eerste keer zakt voor de theorie. Als je vroegtijdig begonnen bent is er nog geen man over boord, je kunt het dan gerust nogmaals proberen.

Losse lessen of pakket?

Misschien heb jij heel de zomer gewerkt bij een bijbaantje om je rijbewijs te gaan halen. Je hebt het volledige bedrag dus in je bezit en bent nu aan het kijken naar een goede rijschool Den Haag of een andere regio om je rijbewijs te gaan halen. In dit geval is het waarschijnlijk het beste idee om een pakket aan te schaffen. Doordat je vooruit betaald en de rijschool de zekerheid heeft van een langdurige klant, is de prijs per rijles simpelweg een stuk lager. Mocht je nu al wel een beetje gespaard hebben, maar nog niet voldoende om een heel pakket aan te schaffen kun je er ook voor kiezen om losse rijlessen te nemen. Je rekent af per uur rijles en op die manier kun je dus al wel starten zonder direct het volledige bedrag af te rekenen.

Goedkoop = duurkoop

Bovenstaande uitdrukking ken je misschien wel, het is een oud Nederlands gezegde. Het heeft ermee te maken dat wanneer je kiest voor de goedkoopste optie, dat de kwaliteit dan minder is en waardoor het minder lang mee zal gaan. Op die manier betaal je dus op de lange termijn meer dan wanneer je direct voor de duurdere optie gegaan zou zijn. Voor rijlessen kan dit ook aan de orde zijn. Zo zijn er rijscholen die heel erg inzetten op een lage prijs per uur. Maar in plaats van een vol uur les te geven, duren de lessen slechts een 50 minuten of zelfs drie kwartier! Het lijkt dan dus heel voordelig, maar reken je alles door heb je dus een stuk minder waar voor je geld. Let er bij het vergelijken van verschillende rijscholen dus gewoon goed op wat er wordt aangeboden. De proefles is hier ook heel goed voor geschikt. Zo kun je de instructeur nog even aan de tand voelen over wat er nu precies wordt aangeboden.